Respons Pertumbuhan Tanaman Mentimun (Cucumis sativus ) terhadap Pemberian Unsur Hara Fermentasi Buah Pepaya (Carica papaya )

Authors

  • Ita Emilia Faculty of Sains and Technology, University of PGRI Palembang
  • Dewi Novianti Faculty of Sains and Technology, University of PGRI Palembang
  • Marmaini Marmaini Faculty of Sains and Technology, University of PGRI Palembang
  • Dian Mutiara Faculty of Sains and Technology, University of PGRI Palembang

DOI:

https://doi.org/10.31851/sainmatika.v18i2.6620

Keywords:

nutrients, growth, cucumber, papaya fruit

Abstract

Research on Growth Responses of Cucumber (Cucumis sativus) to Fermented Papaya (Carica papaya) nutrients was carried out at the Workshop of the Faculty of Science and Technology, University of PGRI Palembang, aimed at assessing the response to the application of organic nutrient concentrations of fermented papaya on height, stem diameter and number of leaves on the vegetative growth of cucumber plants for four weeks. The study used the RAL method, namely the provision of organic nutrients fermented papaya fruit with six different concentrations. The results of the research showed that there was a significant effect of treatment on the three observed cucumber plant growth parameters. The P5 treatment (500 ml/L) resulted in the highest average value of 55.4 cm plant height, 18.32 leaf number and 0.98 cm plant stem diameter, which were significantly different from other treatments.

Author Biography

Ita Emilia, Faculty of Sains and Technology, University of PGRI Palembang

SINTA ID : 5993924

References

Agustin, V., S. Gunawan. (2019). Uji Fitokimia dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Mentimun (Cucumis sativus). Tarumanagara Medical Journal. 1 (2): 195-200.

Azis, Y. Abubakar, N. M. Erfiza. (2018). Analisis Total Flavonoid dan Vitamin C pada Beberapa Jenis Mentimun (Cucumis sativus L.). Jurnal lmiah Mahasiswa Pertanian Unsyiah. 3 (1): 381-387.

Fitriani, L., Toekidjo dan P. Setyastuti. (2013). Keragaman Lima Kultivar (Capsicum annum L.) Di Dataran Medium. Jurnal Vegetalika. 2(2): 50-63.

Gustia, H. (2016). Respons Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Mentimun Terhadap Pemangkasan Pucuk. Proceedings.The 2nd International Multidisciplinary Conference 2016. Universitas Muhammadiyah Jakart. Jakarta. 339-345

Hamzah, H., Kunu, P.J., dan Rumakat, A. (2012). Respon Pertumbuhan dan Produksi Ketimun (Cucumis sativus L) Terhadap Sistem Pengolahan Tanah dan Jarak Tanam. Jurnal Agrologia. 1 (2): 106-112.

Jalaluddin, Nasrul Z, A., dan Rizki, S. (2016). Pengolahan Sampah Organik Buah- Buahan Menjadi Pupuk dengan Menggunakan Efektif Mikroorganisme. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 5 (1): 17-29.

Martini, M., M. Christine. (2021). Pengaruh Pemberian Jus Mentimun terhadap Tekanan Darah pada Lansia Hipertensi Di PSTW Sinta Rangkang Tahun 2020. Jurnal Keperawatan Stikes Suaka Insan. 6 (1): 53-58.

Meriatna, Suryati, A. Fahri. (2018). Pengaruh Waktu Fermentasi dan Volume Bio Aktivator EM4 (Effective Microorganisme) pada Pembuatan Pupuk Organik Cair (POC) dari Limbah Buah-Buahan. Jurnal Teknologi Kimia Unimal. 7 (1): 13-29.

Mubarok, R. F. A., B. Tripama, dan B. Suroso. (2019). Efikasi Pupuk Organik Cair (Poc) Buah Pepaya (Carica papaya L.) Terhadap Produktivitas Tanaman Mentimun (Cucumis sativus L.). Jurnal Agritrop. 17(1): 76 – 92.

Nur. T., A. R. Noor., dan M. Elma. (2016). Pembuatan Pupuk Organik Cair Dari Sampah Organik Rumah Tangga dengan Penambahan Bioaktivator EM4 (Effective Microorganisms). Konversi. 5(2): 5-12.

Oviyanti, F., S. Syarifah, N. Hidayah. (2016). Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair Daun Gamal (Gliricidia Sepium (Jacq.) Kunth Ex Walp.) terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi (Brassica juncea L.). Jurnal Biota. 2(1): 61-67.

Parintak, R. (2018). Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair dari Limbah Buah Pepaya dan Kulit Nanas Terhadap Pertumbuhan Kangkung Darat (Ipomea reptans Poir). Skripsi. Universitas Sanata Dharma Yogyakarta.

Putra, K.A., I. Purwaningsih, Kuswiyanto. (2019). Oksisitas Akut Ekstrak Metanol Mentimun (Cucumis Sativus L.) terhadap Larva Artemia Salina Leach Metode Brine Shrimp Lethality Test (Bslt). Jurnal Laboratorium Katulistiwa. 2 (2): 67-71.

Rahmah, NI., Anggarini, S,. Pulungan, MH,. Hidayat N, Wignyanto. (2014). Pembuatan Kompos Limbah Log Jamur Tiram:Kajian Kosentrasi Kotoran Kambing Dan EM4 Serta Waktu Pembalikan, Jurnal Teknologi Pertanian, 15 (2): 59-66.

Rizal, S., Novianti, D dan Septiani, M. (2019). Pengaruh Jamur Trichoderma sp Terhadap Pertumbuhan Tanaman Tomat (Solanum lycopersicum L.) Jurnal Indobiosains. 1 (1) Edisi Februari 2019. 14-21

Siboro, E. S., E. Surya dan N. Herlina. (2013). Pembuatan Pupuk Cair dan Biogas Dari Campuran Limbah Sayuran. Jurnal Teknik Kimia USU, 2(3): 11-17.

Sihaloho, N. S., N. Rahmawati, L.A.P. Putri. (2015). Respon Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Kedelai Varietas Detam 1 terhadap Pemberian Vermikompos dan Pupuk P. Jurnal Agroekoteknologi. 3 (4): 1591-1600.

Syahputriani, N. (2017). Pengujian Pupuk Organik Cair Limbah Buah Pepaya pada Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Jagung Manis (Zea mays L.) (Saccharata Sturt). Skripsi. Universitas Medan Area Medan.

Downloads

Published

2021-12-30