Identifikasi Cemaran Bakteri Coliform dan Escherichia coli Pada Jamu Gendong Dengan Metode Most Probable Number (MPN) di Karawang Timur

Authors

  • Rivandia Listi
  • Ahsanal Kasasiah
  • Lely Sulfiani Saula

DOI:

https://doi.org/10.31851/indobiosains.v4i2.8326

Abstract

In Indonesia, herbal medicine is still very popular, especially ginger and curcurma herbs. Both herbs are believed to increase the body's immunity for those who consume them. Processing of herbal medicine which is still carried out with simple process and tools is very possible for contamination by microbes. Coliform bacteria and Escherichia coli are used as indicators of contamination because the habitat of these two bacteria is the digestive tract or in the rest of the feces. These bacteria can cause mild to serious digestive disease. Therefore, it is necessary to conduct this research with the aim of detecting the presence of Coliform and Escherichia coli bacteria and to determine the concentration of these two bacteria in the ginger and curcuma herbs. The research method used is the Most Probable Number (MPN) using 4 samples of herbal medicine with two repetitions. The results showed that Coliform and Escherichia coli contamination were found in all samples. Concentrations Coliform in ginger herbs ranging from 4-2400 MPN/ml while for Escherichia coli it ranged from 4-210 MPN/ml. In Curcuma herbs the Coliform concentration ranges from 21-28 MPN/ml while the value for Escherichia coli ranges from 4-21 MPN/ml.

 

Keywords: MPN, Coliform, Escherichia coli, ginger, curcuma

References

Adrianto, R. (2018). Jumlah Bakteri Coliform Di Perairan Sungai Provinsi Lampung. Majalah Teknologi Agro Industri, 10(1), 1-6.

Ampou, E. E., Triyulianti, & Nugroho, S. (2015). Bakteri asosiasi pada karang Scleractinia kaitannya dengan fenomena la-nina di pulau bunaken. Jurnal Kelautan Indonesia, 10(2), 55-63.

Ananda, R. W. (2016). Identifikasi bakteri Escherichia Coli dan Salmonella SP pada jajanan batagor di sekolah dasar negeri di Kelurahan Pisangan, Cireundeu, dan Cempaka putih Kecamatan Ciputat Timur. Fakultas kedokteran dan ilmu kesehatan Syarif hidayatullah.

Direktorat Jenderal Hortikultura. (2014). Statistik Produksi Hortikultura. jakarta: Direktorat Jenderal Hortikultura, Kementrian Pertanian.

Harijani, n., Rahadi, U. S., & Nazar, D. S. (2013). Isolasi Escherichia coli pada Daging yang Diperoleh dari Beberapa Pasar Tradisional di Surabaya Selatan. Veterinaria Medika, 6(1), 39-44.

Jorgensen, J. e. (2015). Manual Of Clinical Microbiology 11 Th Edition Volume 1. washington DC: ASM Press.

Kamaliah. (2017). Kualitas Sumber Air Tangkiling yang Digunakan sebagai Air Baku Air Minum Isi Ulang dari Aspek Uji MPN Total Coliform. Media Ilmiah Teknik Lingkungan, 2(2), 5-12.

Kusumawati, N., Bahar, A., Setiarso, P., Muslim, S., & Auliya, A. (2021). Teh Herbal Berbasis Jahe Dan Temulawak Sebagai Produk Minuman Fungsional Potensial Di Era Dari Covid-19. Rasayan J.Chem, 14(3), 1920-1926.

Latief, A. (2012). Obat Tradisional. Jakarta: EGC.

Mukhtar, A. (2016). Identifikasi Cemaran Bacillus Dan Khamir Pada Jamu Gendong â€Beras Kencur Dan Kunir Asam †Di Pasar Gede Kota Solo. Surakarta: Fakultas Kedokteran Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Nugraheni, I. A. (2019). Deteksi Escherichia coli pada jamu kunir asem di Daerah Gamping, Sleman, Yogyakarta. Jurnal Health of Studies, 3(2), 40-50.

Oktaviani, M., & Izzatul, M. T. (2018). Uji Cemaran Bakteri Escherichia coli dan Coliform pada Susu Kedelai yang di Jual di Warung Kawasan Kelurahan Sukajadi Kecamatan Sukajadi Pekanbaru. Jurnal Penelitian Farmasi Indonesia, 6(2), 64.

Perdani, M. S., & Hasibuan, A. K. (2021). Analisis Informasi Tanaman Herbal melalui Media Sosial ditengah Masyarakat pada Pandemi Covid-19: Sebuah Tinjauan Literatur. Bencoolen Journal of Pharmacy, 1(1), 11-25.

Saimah, Mirawati, B. S., & Latif, H. (2016). Dekontaminasi Bakteri Escherichia Coli Dan Staphylococcus Aureus Pada Sarang Burung Walet Dengan Perlakuan Pemanasan. Jurnal Kedokteran Hewan, 10(2), 143-147.

Saputro, A. V. (2019). Pemeriksaan MPN (Most Probable Number) Coliform dan Identifikasi Escherichia Coli pada Jamu Gendong Beras Kencur. Jurnal Laboratorium Medis, 1(1), 11-15.

Sarah, Y. (2020). Analisis Personal Hygiene, Higiene Sanitasi Pengolahan Dan Pemeriksaan Kandungan Escherichia Coli Pada Jamu Gendong Di Kecamatan Padangsidimpuan Selatan Tahun 2019. Medan: Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Sumatera Utara.

Susanti, E., & Aprilliyani, R. (2018). Uji Cemaran Mikroba Pada Jamu Keliling yang Dijual Di Kelurahan Simpang Baru Panam Pekanbaru Dengan Metode MPN (Most Probable Number). Penelitian Farmasi Indonesia, 6(2), 56 - 60.

Yusmaniar, Wardiah, & Khairun, N. (2017). Bahan Ajar Farmasi : Mikrobiologi dan Parasitologi. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia

Downloads

Published

2022-08-01

Issue

Section

Articles